Antarktika Üzerindeki Ozon Deliği Rekor Büyüklüğe Ulaştı

Antarktika Üzerindeki Ozon Deliği Rekor Büyüklüğe Ulaştı
Antarktika'nın üzerindeki delik son ölçümlere göre Brezilya'nın 3 katı büyüklüğüne ulaştı.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), son zamanlarda Antarktika üzerindeki ozon deliğinin büyüme hızının dikkat çekici olduğunu duyurdu. 16 Eylül 2023 tarihinde ozon tabakasını incelten bu alan, tam 26 milyon metrekarelik bir boyuta ulaşarak Brezilya'nın yaklaşık üç katı büyüklüğüne erişti. ESA, bu gelişmeyi paylaşırken ozon deliğinin boyutunun dönemsel olarak dalgalanabildiğini ve Ağustos ile Ekim ayları arasında en geniş alanı kapladığını belirtti.

Bu yıl, ozon deliği, Ağustos ortasından itibaren hızla büyümeye başladı ve Copernicus Atmosphere Monitoring Service'ın üst düzey bilim insanı Antje Inness'e göre, kayıtlara geçen en büyük ozon deliklerinden biri haline geldi. Inness, "16 Eylül'de 26 milyon metrekareyi aşan bir büyüklüğe ulaştı. Tropomi ozon verileri, ozon analizi için önemli bir veri seti sunuyor." dedi.

ESA, ozon deliği boyutunun değişkenliğinin büyük ölçüde Antarktika bölgesini çevreleyen güçlü bir rüzgar bandının gücü tarafından belirlendiğini açıkladı. Bu rüzgar bandı, Dünya'nın dönüşü ve kutup ile ılıman enlemler arasındaki sıcaklık farklarının sonucu olarak oluşuyor. Eğer bu rüzgar bandı güçlü ise, hava kütleleri polar ve ılıman enlemler arasında değiş tokuş edilemez hale geliyor ve kutup enlemleri üzerinde izole bir şekilde kalıyor, kış aylarında soğuyor.

Ancak, şu anki ozon konsantrasyonlarının tam olarak neden bu kadar büyük olduğu hala net değil.

Neyse ki, ozon tabakası Aralık ayının sonuna kadar normale dönecek. Ancak, bu büyük ozon deliğinin sebebini tam olarak açıklamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.