Kan şekerini dengeliyor, enfeksiyonları kurutuyor! Bu mucize baharat sık sık tüketilmeli
Sumağın rengi, Arapça'da koyu kırmızı anlamına gelen "summaq" kelimesinden geldiği için bu adı almıştır. Bu eski baharat, eklendiği her şeye karmaşık bir lezzet katar ve ekşiliği nedeniyle bazen kuru bir asit olarak kabul edilir.
SUMAK NEDİR?
Sumak, Rhus cinsi çalılardan gelir ve bilimsel adı Rhus coriaria'dır. İlginç bir şekilde, Rhus cinsi Anacardiaceae familyasından, kaju fıstığının geldiği aynı bitki familyasından gelmektedir. (Kaju fıstığına ya da Antep fıstığı, mango ya da pembe karabiber gibi kaju ailesinden gıdalara alerjiniz varsa sumak tüketmeden önce doktorunuzla konuşun). Sumak bitkisinin meyvesi, kurutulup öğütülerek baharat haline getirilen kırmızı bir meyvedir. Bitki İran'a özgüdür ve tarihsel olarak tüm Arap yarımadasında, Türkiye'de ve Akdeniz'in büyük bölümünde yetişmiştir. Bitki ayrıca Afrika, Asya ve Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerinde de bulunabilir.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR.
Metabolizmayı hızlandırıyor, kan şekerini dengeliyor, yoğurda katıp yediğinizde kalbi 10 yaş gençleştiriyor.
Yüksek miktarda antioksidan içeren sumak, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı önler. Bu durum, yaşlanma sürecini yavaşlatır, bazı kronik hastalıkların riskini azaltır.
Sumak, içeriğinde bulunan bileşikler sayesinde anti-inflamatuar etki gösterir. Bu özelliğiyle vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.
Sumak, C vitamini açısından zengindir. C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunabilir ve hastalıklara karşı direnci artırır.
Sumak, sindirim sistemine olumlu etkiler yapar ve sindirim süreçlerini destekler. Bu da metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olabilir.
Sumak, içeriğinde bulunan bazı bileşiklerle kalp sağlığını destekleyebilir. Özellikle antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri, kalp hastalığı riskini azaltmada etkili olur.
Bazı çalışmalar, sumakta bulunan bazı bileşiklerin kanser hücrelerinin büyümesini engellemede etkili olabileceğini göstermektedir.
Sumak, bazı araştırmalara göre kolesterol düzeylerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Bu da kalp sağlığı açısından olumlu bir etki yaratabilir.
Sumak, yoğurtla birlikte tüketildiğinde adeta doğal ilaç etkisi gösteriyor ve kalp damar tıkanıklığını önlüyor. Bu sayede kalbi gençleştiriyor.
Antiinflamatuar özelliğe sahip olan sumak, grip ve soğuk algınlıkları başta olmak üzere vücutta görülebilen enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma gücünü arttırır. Ateşin düşürülmesine yardımcı olur ve enfeksiyon hastalıklarının daha hafif şekilde atlatılmasını sağlar.
Bilimsel araştırmalara bakıldığında sumağın kan şekeri regülasyonunun sağlanmasına yardımcı olduğu, ayrıca kan kolesterol düzeylerinin düşürülmesine destek olarak tip 2 diyabet hastalığının yol açtığı sorunların azaltılmasını desteklediği görülmektedir.
Sumak güçlü bir diüretiktir. Bunun anlamı vücutta idrar söktürücü etki göstermesidir. Yol açtığı bu etki sayesinde sumak, idrar yolu enfeksiyonlarından korunmaya yardımcı olurken yüksek tansiyonun düşürülmesini sağlar.
Yapılan bilimsel çalışmalara bakıldığında sumak tüketiminin kadınlarda adet sancılarını azalttığı görülmüştür. Özellikle dismenore olarak adlandırılan soruna sahip ve ağrılı adet gören kadınlarda sumak tüketiminin bu olumsuzlukları gidermeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Ek olarak emziren annelerde sumak tüketiminin anne sütünü arttırıcı etki gösterdiği de bilinmektedir. Fakat her ihtimale karşın emziren annelerin sumak tüketimi konusunda hekimlerine danışmalarında fayda vardır.
SUMAK NERELERDE ve NASIL KULLANILIR?
Sumak en yaygın olarak, popüler Lübnan salatası fattoush'un sosu da dahil olmak üzere birçok Orta Doğu yemeğinde baharat olarak kullanılır. Aynı zamanda bir Filistin tavuk yemeği olan musakhan'ın temel aromasıdır ve ünlü Arap baharatı ve ot serpintisi olan za'atar'ın temel bileşenlerinden biridir.
O kadar çok yönlü bir baharattır ki hem tuzlu hem de tatlı olarak birçok şekilde kullanılabilir. Patlamış mısır, patates kızartması, pilav veya baba ganuş, humus veya toum (Lübnan sarımsak sosu) gibi sosların üzerine serpebilirsiniz. Etli güveçlerde olduğu gibi pişirme işlemi sırasında veya pişirildikten sonra üzerine serpilerek ızgara tavuk ve balık gibi proteinler üzerinde mükemmel bir son baharat olarak kullanılabilir.
Ayrıca unlu mamullere harika bir katkı sağlar, meyve aromaları ve vanilya ile iyi eşleşir veya yoğurt ve balın üzerine serpilir. İçecek olarak bile tüketilebilir, bazı insanlar taze meyveyi demleyerek veya kurutulmuş sumağı çay yaprakları gibi demleyip soğutarak ferahlatıcı bir sumak "limonata" yapar. Sumak, tüm dünyada geleneksel tıbbi uygulamalarda ishal, hemoroid, ağrı ve ateş gibi farklı hastalıkları tedavi etmek için kullanılmıştır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.