Bir yılı aşkın bir süre sonra Microsoft'un Activision Blizzard'ı 69 milyar dolara satın alma girişimi her nasılsa şimdiye kadarki en tuhaf dönüşünü yaptı. Teknoloji devi bugün yaptığı bir açıklamayla Call of Duty, Overwatch ve diğer oyunların yayın haklarını rakip yayıncı Ubisoft'a satacağını duyurarak İngiltere'deki düzenleyici kurumların anlaşmayı onaylamasını sağlamak için son bir girişimde bulundu.
Microsoft Başkanı Brad Smith 22 Ağustos tarihli blog yazısında "Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasa Otoritesi tarafından önerilen satın almanın bulut oyun yayıncılığı üzerindeki etkisine ilişkin endişeleri gidermek için, işlemi daha dar bir haklar kümesi elde edecek şekilde yeniden yapılandırıyoruz" dedi. "Bu, önümüzdeki 15 yıl içinde piyasaya sürülecek tüm mevcut ve yeni Activision Blizzard PC ve konsol oyunlarının bulut yayın haklarını, önde gelen bir küresel oyun yayıncısı olan Ubisoft Entertainment SA'ya aktaran ve birleşmemizin kapanışında yürürlüğe girecek olan bir anlaşmanın imzalanmasını içeriyor. Bu haklar sonsuza kadar geçerli olacaktır."
Microsoft Activision Anlaşması Her Şeye Rağmen Ölmemiş Olabilir, Avrupa'da Onaylandı
Ubisoft kendi blog yazısında, bunun Modern Warfare II gibi Activision Blizzard oyunlarının yakında kendi Ubisoft+ Multi Access abonelik hizmetine ve PlayStation kullanıcıları için Ubisoft+ Classics eklentisine ekleneceği anlamına geldiğini doğruladı. Oyunlar Microsoft'un kendi Game Pass abonelik hizmeti için lisanslanmaya devam edebilecek olsa da, herhangi bir bulut oyun platformuna özel olamayacaklar. Assassin's Creed, Far Cry ve Rainbow Six Siege gibi büyük gişe rekorları kıran oyunları içeren Ubisoft+, konsolda zaten Game Pass'ten daha pahalı ve bu yeni yan anlaşmanın hizmeti nasıl dönüştüreceğini görmek ilginç olacak.
Bu dağınık elden çıkarma tam olarak nasıl işleyecek? İngiltere'deki Rekabet ve Piyasalar Kurumu'na göre Ubisoft, Microsoft'a "tek seferlik bir ödeme" ve kullanıma dayalı ödeme seçeneğini içeren bir "toptan fiyatlandırma mekanizması" yoluyla tazminat ödeyecek. Ubisoft daha sonra oyunları diğer abonelik hizmetlerine lisanslayabilecek ve Microsoft'u Activision Oyunlarını Linux gibi rakip PC oyun işletim sistemlerine taşımaya zorlamak için bir ücret ödeyebilecek.
Başlangıçta Temmuz ortasına kadar tamamlanması planlanan Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın alma planı ABD ve İngiltere'de her türlü engelle karşılaştı. Avrupa Birliği'ndeki düzenleyici onaya rağmen, Federal Ticaret Komisyonu bu yaz başında anlaşmanın kapanmasını engellemek için dava açtı, ancak davadaki yargıç talebi reddetti ve Microsoft'un yanında yer aldı. Bu arada CMA, Call of Duty gibi oyunları Game Pass üzerinden yayınlamaya özel hale getirmeye karar vermesi durumunda Microsoft'a bulut oyun pazarında büyük bir rekabet avantajı sağlayacağını iddia ederek anlaşmayı Nisan ayında engellemişti.
FTC'nin açtığı davanın başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Microsoft ve CMA potansiyel çözüm yolları üzerinde yeniden müzakerelere başladı ve bugün ortaya konan anlaşmanın yeni ve çok daha karmaşık versiyonuyla sonuçlandı. Sony ile de Call of Duty oyunlarının PlayStation 5 ve gelecekteki konsollarda önümüzdeki 10 yıl boyunca sürekli erişimini güvence altına alan bir anlaşma imzalandı. Microsoft ve Activision Blizzard kısa bir süre önce, 18 Ekim'de sona erecek olan birleşme anlaşmalarının 90 günlük bir uzatmasını imzaladı. CMA o tarihten önce yeni şartları gözden geçirecek, ancak tüm bu destan henüz bitmedi.
CMA İcra Kurulu Başkanı Sarah Cardell yaptığı açıklamada "Bu bir yeşil ışık değil" dedi. "Yeniden yapılandırılan anlaşmanın ayrıntılarını ve rekabet üzerindeki etkisini, üçüncü tarafların yorumları da dâhil olmak üzere, dikkatli ve objektif bir şekilde değerlendireceğiz. Amacımız değişmedi - bu yeni anlaşmayla ilgili gelecekteki herhangi bir karar, büyüyen bulut oyun pazarının yenilikçiliği ve seçimi teşvik eden açık ve etkili rekabetten yararlanmaya devam etmesini sağlayacaktır."