Öldüren Besin Tavkiyelerini Üreten Fabrikaya Baskın

Öldüren Besin Tavkiyelerini Üreten Fabrikaya Baskın
Japonya'nın Osaka kentindeki Kobayashi Pharmaceutical'a ait bir fabrikaya, kolesterol düşürmeye yardımcı olduğu iddia edilen besin takviyeleriyle ilişkilendirilen beşinci ölüm vakasının ardından sağlık yetkilileri baskın düzenledi.

Cumartesi günü gerçekleşen operasyonda, Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlıklarından yetkililer ile yerel otoriteler, kırmızı maya pirinci veya "beni koji" adı verilen bir bileşen içeren takviyelerin üretildiği tesisi denetledi.

Kobayashi, Cuma günü yaptığı açıklamada, ürünlerini kullanan beş kişinin öldüğünü ve 114 kişinin hastanede tedavi gördüğünü belirtti. Japonya Sağlık Bakanlığı, ölümlerin ve hastalıkların takviyelerle ilişkili olduğunu açıklarken, etkilenen kişi sayısının artabileceği uyarısında bulundu. Şirket, hastalıkların kesin nedeni hakkında çok az bilgi olduğunu belirtirken, hükümetle birlikte ürünlerle ilgili soruşturma yürütülüyor.

"Beni koji" adı verilen bileşen, bazı gıdalarda kırmızı renklendirici olarak kullanılan kırmızı bir küf olan Monascus purpureus içeriyor. Bu bileşen yıllardır çeşitli ürünlerde kullanılmasına rağmen, sağlık sorunlarına ilişkin raporlar 2023 yılında ortaya çıktı. Şirket, resmi tıbbi raporları aldıktan iki ay sonra, 22 Mart'ta ürünleri geri çağırdı. Şirketin başkanı Akihiro Kobayashi, özür dileyerek daha önce harekete geçmedikleri için üzüntülerini dile getirdi.

Takviyeler reçetesiz olarak eczanelerden satın alınabiliyordu ve son üç mali yılda yaklaşık bir milyon paket satıldı. Kobayashi Pharmaceutical, "beni koji"yi diğer üreticilere de sattı ve bazı ürünleri Çin ve Tayvan gibi ülkelere ihraç etti. Hükümet, hastalıklarla ilişkili takviyelerin ardından sağlık ürünleri için onay sistemini gözden geçirme talimatı verdi ve mayıs ayında bir raporun yayınlanması bekleniyor.

Devlet medyasının aktardığına göre, Cuma günü bir Çin tüketici derneği, Kobayashi ürünlerinin risklerinden endişe duyarak tüketicileri kullanımı durdurmaya çağırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.