Google, aldatıcı 'konum gizliliği' anlaşması kapsamında Kaliforniya'ya 93 milyon dolar ödeyecek

Google, aldatıcı 'konum gizliliği' anlaşması kapsamında Kaliforniya'ya 93 milyon dolar ödeyecek
Google'ın kullanıcılarına vaat ettiği 'gizlilik' deneyimini sunmadığının ortaya çıkmasının ardından açılan davada Google cezaya razı oldu. Anlaşma Perşembe günü Kaliforniya Başsavcısı Rob Bonta tarafından duyuruldu

Google, Kaliforniya Başsavcısı Rob Bonta tarafından şirketin kullanıcıların konum verilerini yönetmek için kullandığı aldatıcı ve yanıltıcı taktikler nedeniyle açılan bir davayı çözmek için 93 milyon dolar ödeyecek.

Bonta anlaşmayı 14 Eylül Perşembe günü duyurdu ve arama motoru devinin konum hizmetleri ve aldatıcı iletişimleriyle ilgili bir dizi yeni kısıtlamayı kabul ettiğini söyledi.

Dava, Google'ın kullanıcılarına vaat ettiği 'gizlilik' deneyimini sunmadığının ortaya çıkmasının ardından açılmıştı.

Golden State şikayetinde, Google'ın "Konum Geçmişi" ayarlarını kapatmış olsalar bile kullanıcıları "profilleyebildiğini" ve hedefli reklam bombardımanına tutabildiğini söyledi. Yani şirket, istemedikleri reklamları engelleyebilecekleri ya da daha doğrusu engelleyemeyecekleri konusunda halkı kandırdı.

"Google, kullanıcılarına bir kez vazgeçtiklerinde artık konumlarını takip etmeyeceğini söylüyordu ama tam tersini yapıyor ve kendi ticari kazancı için kullanıcılarının hareketlerini izlemeye devam ediyordu. Bu kabul edilemez," diyen Bonta'nın sözleri Reuters tarafından aktarıldı.

Reklamlar Google için en önemli gelir kaynağı. Şirket, 2023 yılının ilk yarısında, toplam 137,7 milyar dolarlık kazancının yüzde 81'ine tekabül eden 110,9 milyar dolarlık reklam geliri elde etmeyi başardı.

Özellikle Perşembe günü Google'ın böyle bir ceza ödemeyi kabul ettiği ilk örnek değildi. Geçen yıl Kasım ayında teknoloji devi, 40 ABD eyaletinin benzer iddialarını çözmek için 391.5 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Kaliforniya Google'a kendi başına dava açmayı tercih ederken, Arizona ve Washington gibi eyaletler anlaşmaya vardı.

GOOGLE'A KARŞI ANTİTRÖST DAVASI

Google'ın anlaşmayı ödemeyi kabul etmesi, ABD tarihinin son yirmi yıldaki en büyük antitröst davalarından birinin Washington'da başlamasından günler sonra gerçekleşti.

Açılış konuşmaları sırasında ABD Adalet Bakanlığı (DoJ) Google'ı, arama motoru pazarındaki tekelini korumak için Apple ve diğer şirketlere yılda 10 milyar dolar ödemekle suçladı.

Adalet Bakanlığı avukatı Kenneth Dintzer, davaya bakan Yargıç Amit P. Mehta'ya Google'ın, arama motorunun telefonlarda ve web tarayıcılarında varsayılan statüsünü güvence altına almak için Apple ve diğerlerine her yıl söz konusu 10 milyar dolarlık tutarı ödediğini ve böylece yeni rakipleri büyüme şansı bulamadan gömdüğünü söyledi.

Kaliforniya'daki anlaşmanın aksine, Adalet Bakanlığı ve eyalet müttefikleri Google'ın iddia edilen "dışlayıcı" rekabet karşıtı uygulamalarını sürdürmesini engelleyecek bir tedbir kararı istediğinden, Google'ın davada parasal bir cezayla karşılaşması beklenmiyor.

Kaynak: Ajanslardan alınan bilgiler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.